Mi történt azon a szigeten… kihívás utolsó nap

 

Kihívás, tizedik nap – VÉGE.


Na végre, mi?

Megpróbáltam nem cukorszirupba fojtani a végét… lássuk, hogyan sikerült.






Mi történt azon a szigeten…

Tizedik nap


– Azt mondtad, három nap! – vonyított fel újra Amerika. – Négy nappal ezelőtt azt mondtad, három nap!

Egy marék homokot dobott a német irányába. Szó szerint lepergett róla.

Miután tegnap veszített szkanderben Oroszország ellen, meg kellett ígérnie, hogy többet nem próbálkozik Kína madarával. Ez végképp elkeserítette. Reggel föl se kelt, csak hevert a homokban, meg felhúzta a hasáról az atlétáját, hogy ott is barnuljon. Anglia borotválkozás után felajánlotta neki a tükrét, hogy az irányított fénnyel a tokáját is süthesse egy kicsit, mire ő is kapott egy adag homokot.

– A három nap a legmerészebb becslésem volt – magyarázta. – Hazaérkezés, a reptérről még az utazás… a viharcella, amiben mi lezuhantunk, nyugat felé ment tovább, valószínűleg hazaért a híre, hogy gondok voltak errefelé.

Eszébe jutott, hogy Gilbert vajon milyen arcot vágott, amikor nem ért haza a megbeszélt időben. Általában igyekezett tartani magát a megbeszélt időpontokhoz. Ezzel a szokásával jól elkapatta a bátyját, mindig az orra alá dörgölte, ha késett.

Inkább segíts kitalálni, hogy mit együnk – ült le melléjük Franciaország. – Nem igaz, hogy a halat csak egyféle módon tudjuk elkészíteni!

Amerika reménykedve felkapta a fejét, de Oroszországnak elég volt felvonnia a szemöldökét, hogy emlékeztesse őt a betartandó ígéretére.

Még mindig megcsinálhatom nektek hínárral betöltve – ajánlotta fel Kína.

Nem köszönjük, én szeretném hasmenés nélkül megúszni ezt a kalandot – hárított Franciaország.

Amerika nyögött és átfordult a hasára. A magasba tolt fenékkel vergődést, hogy a hasán lehúzza a pólót, a hátán meg föl, Ludwg inkább nem nézte. Már tudni róla is éppen elég kínos volt.

Vee, olvastam róla, hogy Indiában jógáznak az emberek – lelkesült fel a béna lefelé néző kutya láttán Feli. – Ért hozzá valamelyikőtök?

Egyszerre pislantottak a két távol-keleti felé. Kiku zavartan nézett, mintha sosem hallott volna a dologról, Kína pedig egészen megsértődött, hogy csak azért, mert szomszédok, még nem kell tudnia India minden hülyeségéről. A következő pillantást Anglia kapta, aki széttárta a karját.

Láttam már, hogy ő csinálja, de nekem még nem volt rá jövésem.

Talán akkor nem lenne ilyen súlyos a gerincferdülése, drága.

Ha van is gerincferdülésem, az biztosan nem súlyos.

És van képe tagadni úgy, hogy mostanában mennyit masszíroztam? Nem szégyelli magát?

Anglia sandán nézett rá.

Ne csináljon úgy, mintha törődne velem, nem áll jól magának.

Na de kérem, ezért vagyunk barátok olyan rég?

Barátok?! – Angliának majd’ kiesett a szeme. – A fél életem azzal telt, hogy zaklatott! Komolyan azt hiszi, hogy barátok vagyunk?

Na, kezdik már – sóhajtott Ludwig. A karórájára nézett. – És már fél tíz.

Ugye? – csatlakozott Kiku. – Már kezdtem azt hinni, hogy valami gond van.

Oroszország egészen érdeklődve fordult hozzájuk.

– Ennek a kettőnek a folytonos hajcihőjéről is statisztikát vezetsz?

– Nem, csak levonom a következtetéseket – rántotta meg a vállát. – Eddig ébredés után volt egy kisebb vitájuk, az ma elmaradt, kilenckor jött a következő, szerintem azt látjuk most, ebéd előtt Franciaország át fogja adni a fakanalat Olaszországnak, akkor megint lesz egy kör, mert úgy vettem észre, hogy Anglia éhesen némileg feszültebb az általánosnál…

– Te is, Doitsu.

– … majd azután, hogy eláll az eső, van még egy kisebb, a délelőttinél szelídebb vitájuk. Szóval átlagosan négyszer-ötször zördülnek össze egy nap.

Feli Ludwig ölébe hajtotta a fejét.

– Néha olyanok, mint egy idős házaspár.

– Ne is mondd.

Megsimogatta a másik haját. Kiku és Oroszország nézte őket egy darabig, Kiku még a fejét is csóválta és az ég felé nézett, mire Oroszország kuncogott. Ludwig nem tudta hova tenni őket, de mindenkinek joga van a titkokhoz.

– Bátyus nem úgy néz ki, mint aki most főzni fog – motyogta Feli.

Ludwig hátranézett a válla felett. Amerika éppen számolt; saját magát szórakoztatta azzal, hogy konferált.

– Négy… öt… és kiszabadult! Franny kicsúszik Iggy szorításából éééés… ú, ez egy elég piszkos ütés volt, tisztesebb helyekről most dobták volna ki az urat! Iggy felhúzta magát rajta! Hogy földre vitte, kérem szépen!

– Fogjad befele, vagy te leszel a következő, akit megverek! – szűrte Anglia a fogai között.

– Főzzek? – ajánlotta fel Kína.

Ludwignak egyrészt nem sok kedve volt ahhoz a hínáros halhoz, amit az elmúlt napokban olyan sokat emlegetett, másrészt technikailag így is hínáros halat ettek… no meg az ő konyhaművészete nemigen tartalmazta ezt a két összetevőt, és ezen kívül nem volt nagyon semmijük. Amerika azon siránkozott, hogy ezen a szigeten még egy valamirevaló kókuszpálma sincs, pedig az összes képregényében kókuszlevet szürcsölnek a hajótöröttek.

Feli mély lélegzetvétellel erőt gyűjtött, majd nagy nyögéssel fölkelt.

Lássuk, mit tudunk kihozni belőle! – csilingelt vidáman. – Russia, van még a sóból?

Egy kevés.

Ludwig ismerte már annyira a kis olaszt, hogy megpróbáljon elsomfordálni, de nem volt szerencséje. Mire kettőt pislogott, már be is fogták halat pucolni.

Kicsit azért aggódom értük – mondta Feli, miközben egy bajonettkéssel kockázta a halat a repülőgép egyik burkolati darabján, amit kikalapáltak vágódeszkának. – Nem tesz jót a léleknek, ha ilyen sokat fojtogatnak valakit.

Jobb helyen a testnek se – mondta Kína szárazon.

Feli végül halleves mellett döntött. Sajnálkozott egy sort, hogy nincs lisztjük, mert akkor némi tésztával bővebbé tudná tenni a levest. A hagymát és a fűszerkeveréket az íz miatt hiányolta.

– Még amikor Ausztriánál laktam, Magyarország sokszor csinált nekünk hallevest – mesélte kedélyesen. – Signore Ausztria nem szerette, valahányszor az volt ebédre, kiment a városba. Az elején Magyarországot ez zavarta, aztán később, miután független lettem, úgy hallottam, hogy már direkt főz hallevest, mert Signore Ausztria addig sincs otthon…

Elhallgatott és jelentőségteljesen Ludwigra nézett. Neki megállt a kezében a pucolókés. Nem értette a pillantást. Feli bosszúsan sóhajtott.

Azt hallottam, hogy Csehország falazott Magyarországnak, mikor Ausztia nem volt otthon, mert a bátyád, Doitsu, akkoriban nagyon sokat vendégeskedett Bécsben. Szigorúan akkor, mikor Signore Ausztia nem volt otthon.

– Nincs ebben semmi meglepő – rántotta meg a vállát. – Utálják egymást. Az Anschluss óta Ausztriát ott eszi nálunk a fene, folyamatosan ölik egymást. Persze csak szofisztikáltan, Ausztria soha nem süllyedne le olyan mélyre, hogy ökölpárbajt vívjon valakivel.

Feli nevetett.

– Igen, róla én se tudom elképzelni, hogy úgy nekiessen valakinek, ahogy Anglia vagy Franciaország!

Nevezett országok egy pillanattal később felrúgták a kondért, benne a még hideg, nyers hallal. Észre sem vették magukat.

Feli kezében megszorult a kés.

– Ez mégis több a soknál! – sziszegte.

Kiálló tincse egészen furcsa szögben meredt az égnek. A térdére nehezedve felállt. Ludwig egy pillanatra elgondolkodott rajta, hogy talán ha az ellenfeleik azzal kezdenék a csatát, hogy valami ételt meggyaláznak, akkor az olasz haderő valamivel sikeresebb lenne a fronton. Viszont az idegtől rángatózó arcú ország nem… nem volt jó ránézni. A korábbi beszélgetést idézte fel Ludwigban, az elpusztuló műtárgyakról.

A világ kevesebb hely lenne, ha ezt a szelíd fiút megtörné a harag.

Amerika volt olyan kedves, és a porba hulló étel láttán felüvöltött, amivel kizökkentette a verekedőket. Viszont ő is tettekkel akarta rendezni a sérelmét. Kína sem volt éppen virágos hangulatban. Olybá tűnt, hogy a szövetségesek egy gyors belháborúban felszámolják magukat… amikor alacsonyan elhúzott a fejük felett egy repülőgép.

– HEEEJ! – ugrott fel azonnal Ludwig.

Lekapta a kabátját, lengette, és őrült módjára ugrált. A többiek egy pillanatnyi késéssel vették észre a gépet. Beálltak ők is a rögtönzött törzsi táncba.

Ludwig majdnem elsírta magát, amikor a felségjelzés nélküli polgári gép szűk kanyart leírva megfordult és ereszkedni kezdett. Összecsapta a kezét és térdre hullott, mikor leszállt a vízre. Anglia és Franciaország úgy ölelkeztek össze, mintha sosem lett volna köztük semmi nézeteltérés. Oroszország a szívére tette a kezét és az égre nézett.

De a szép, az igazán gyönyörű az volt, mikor kinyílt a gép ajtaja és egy karcsú alak fejest ugrott a vízbe. Ludwig szíve megdobbant, mert csak egy kék kezeslábast látott, azon túl pedig mintha… mintha ősz haj villant volna, de abban nem volt biztos. A szíve óriásira tágult, aztán nevetve, kitárt karral rohant be a térdig érő vízbe, hogy megszorongassa a segítségükre siető bátyját.

Előbb egy ölelést, aztán egy méretes nyaklevest kapott, amit Gilbert újabb szoros öleléssel zárt, közben sírós hangon üvöltötte a fülébe:

– Besserwessi, ja?! Ne csináld ezt velem még egyszer, vagy pórázra kötlek és nem engedlek sehova!

Ott, mindenki szeme láttára összecsókolta, de Ludwig a legkevésbé sem bánta. Felvillant benne a félelem, hogy Gilbert kiugrott a gépből és otthagyta azt őrizetlenül, de elég volt egy pillantás és meggyőződött ennek az ellenkezőjéről. Amerika gyors karcsapásokkal úszott a gép felé, aminek az ajtajában ott állt, a kapaszkodót erősen markolva az újvilági ikertestvére, Kanada.

Álmélkodva nézett Ludira.

– Hát őt hol szerezted?

– Nem mindegy az neked? – Éppen a szemét törölgette. – Eh, átkozott napsütés, könnyeket csal az ember szemébe… Na, szedd magad, még ma neki akarok indulni!

Franciaország odajött köszönni, mire ő is kapott egy tockost. Anglia csak egy erős kézrázást. Gilbert meglepetten tűrte, hogy Feli jól megszorongassa. Krákogott és próbálta leplezni a zavarát, de a világos bőrén nagyon jól látszott a pír.

– Csak menjünk már, a bátyádhoz idegorvost kellett hívni, annyira kikészült…

Felit onnantól kezdve egyáltalán nem kellett noszogatni. Egy másodpercen belül ott ült a gépben.

– A legjobbkor jöttetek – sóhajtott fel Ludwig. – Még egy perc, és ezek megfojtják egymást.

Ja, biztosan… Mein Gott, te fogytál! Ezt mind a szigeten hagytad el, vagy a japánok se adtak neked enni? Csupa csont és bőr vagy!

Hazáig hallgathatta a sápítozását. Nem bánta, mert a sorok között egyszer elejtette, hogy a világhírű brotwurstja majd biztosan rendbe teszi őt, és legalább volt indoka a szaván fogni.

Jó lenne azt mondani, hogy nem támadták le azonnal mindenféle papírokkal meg úgy alapvetően munkával. Az is jó lett volna, ha a szövetségesek szolidaritásból megülnek a seggükön egy darabig. Egyik sem történt meg. Mindenesetre, Gilbert brotwurstját majszolva azért mégis jobban esett hadijelentéseket olvasni.


Vége



Szerzői rizsa

Az ötletmag a doksi szerint 2017. március 6-án született. Igen, kétezer-TIZENHÉT. 2021. január 18. 22:55-kor írtam le a Vége szócskát. Az első négy rész volt az, ami többé-kevésbé megvolt, most kipakolás előtt jól gatyába ráztam őket, a maradék hat részt most írtam hozzá. Akkor is furcsa belegondolni, hogy egy négy éves történetnek tettem pontot a végére.

Összességében 10428 szó lett, amivel az oldalon található novellák közül jócskán a kövérek táborába tartozik. Főleg úgy, hogy ez nem is novella, csak egy szöszgyűjtemény. Kamu az egész. Én is kamu vagyok, haha.


Remélem, jól szórakoztatok! A továbbiakban is igyekszem normális tartalmat hozni, vagy legalábbis nem hathavi szünet után életjeleket mutatni. További csudaszép olvasnivalókat nektek!


Ez úton is elnézést a néhol archaikusba váltott Tonhalért, fogalmam sincs, mi ütött belém.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése