Hobbi


Ivan és a hobbi. Tényleg, erről nem lehet bővebben nyilatkozni.


Fun fact: a modern balettben minden megtörténhet.

Hobbi


Ivan nem tudott magával mit kezdeni. Mégis mit csináljon?
Mindenkinek megvolt a maga hobbija. De tényleg. Roderich zongorázik, sőt, jobban belegondolva, az összes német állam hobbija valamilyen szinten a zenélés. Hollandia a szabadidejében a bankjával foglalkozik, Francis szakács és ő vágja mindannyiuk haját, Arthur kézimunkázik vagy a rózsáit tutujgatja, Alfred meg mindenáron repülni akar. A kis olaszka fest, a bátyja paradicsomot nevel. Katyusa köt, Natalia meg… őt hagyjuk.
Csak neki nincs hobbija.
Kedvetlenül belerúgott egy kavicsot a Névába. Repülni nem akar, öreg már ahhoz. Egy ideig evezett, de hideg a víz. Ahhoz, hogy énekeljen, nincs elég erős hangja. A kézimunka nem köti le, a hangszerekhez meg nem elég finomak az ujjai.
A folyópart gránitkövein sétált, kitárt karral egyensúlyozva. Csak az érdekesség kedvéért tartotta ki a kezét, jó volt az egyensúlyérzéke, becsukott szemmel is végig tudott volna menni a kőpárkányon. Az útjába kerülő akadályokat átugrotta. Egy robusztusabb kődarabra, ami első és sokadik ránézésre is elbírta a súlyát, felugrott. A víz felé fordult, hogy ne lássa, ahogy a népe összenéz, és kuncog rajta. A bal lábujjain állt, jobb lábát spiccben hátranyújtva. A karjait kissé eltartotta magától mintha madár lenne és fel akarna szállni.
Hiába fordult el tőlük, hiába figyelt csak a saját bajára, megütötte a fülét néhány gyermeke hangja:
– Látod ezt a tartást?
– Nem túl… hogy is mondjam, molett egy kicsit?
– Ugyan már, vastag a kabátja, meg a testalkat csak a lányoknál számít igazán. És ha van rajta felesleg, azt kellő gyakorlással le lehet fejteni.
– Akkor is öreg, nem gondolod?
– Igaz… kár. Pedig ilyen egyensúlyérzékért néhányan ölni tudnának. Mit nem adtam volna érte, ha tíz évvel korábban látom…
Ivan odaszólt a két úriembernek:
– Tíz évvel ezelőtt ugyanígy néztem ki.
Hátrafordult, és a puccosan öltözött urakra nézett. Ha jókedve van, biztos mosolyog, így azonban kissé pufi arcán inkább durcásnak nevezhető arckifejezés ült.
Az egyik férfi – nyilván az, amelyik fikázta – látványosan végigmérte, és enyhén becsmérlően megjegyezte:
– Már megbocsásson, uram, de maga legfeljebb huszonhat éves. Tíz évvel ezelőtt lehet, hogy ugyanilyen magas volt, de a teste bizonyosan nem így nézett ki. Már elnézést – gúnyosan mosolygott.
Hasonló stílusban visszamosolygott.
– Már megbocsásson, kedves uram, de ha az emlékezetem nem csal, akkor az elmúlt hatszáz évben ugyanígy néztem ki. – Fejet hajtott. – Oroszország vagyok.
Csak egy gondolatfoszlányba került volna kiderítenie a becsmérlő nevét, de nem volt hozzá kedve. Csak elnézte, ahogy a bocsánatáért esedezik. Nem úgy a másik, akinek boldogan felragyogott az arca.
– De hát akkor önnek ideje, mint a tenger!
– Ezt éppen nem mondanám – sandított rá.
Erre a fickó csak ciccegett és szélesen mosolygott.
– Nem úgy értem, hanem úgy, hogy ön annyit gyakorolhat, amennyit akar, már ha van kedve.
– Mégis mihez?
A férfi ragyogó arccal karon fogta, és elkezdte vonszolni.
– Jöjjön velem, engedje, hogy megmutassam!


Így kezdődött Ivan és a balett kapcsolata.


Mikor először látta a tütüben tipegő lánykákat, nem hitte, hogy akarja ezt csinálni. Pláne, mikor a férfiak utánuk csinálták. Pláne, mikor a férfiak lementek spárgába és a lábuk a nyakukba rakták. Ivan nem volt biztos benne, hogy ő akar ilyesmit csinálni. De ahogy gyermeke ragyogó arcára nézett, ahogy a balett megreformálásáról beszélt, az igazi orosz balettről, a szíve meglágyult. Úgy érezte, tennie kell egy próbát.
Megszenvedett vele. Főleg a spárgázós résszel. Azt várta, hogy mikor fog vért izzadni, annyit nyújtott és edzett, mire az utolsó csepp felesleget is lefaragta a testéről. Továbbra is határozottan nagydarab volt, és nem értette, mit keres egy ilyen finom műfajban, de miután az alapokat letudta, azon kapta magát, hogy élvezi a dolgot.
Igen, határozottan élvezi. Főleg azt a részt, mikor ott áll a színpad közepén, reflektorok fényétől vakon, és a nézőtér állva ünnepel, megadva neki a visszacsatolást, hogy igen, jól csinálja.
Gyermeke, aki karon fogta és elhurcolta a legelső megnyíló balettstúdióba, már rég nem élt. Ivan azonban nem tudott neki elég hálás lenni, amiért adott neki valamit, ami olyan volt, mint a németeknek a zene, az olasznak a festés, az amerikainak a repülés. Valami, amibe szívét-lelkét beleadhatja, és elismerik érte.
Ezért még azt se bánja, ha néha tütüt kell húznia.

Megjegyzések

  1. Édes kis történet volt, valahogy annyira el tudom képzelni Ivant tütüben :") Az elején meg a Lovino paradicsomot nevel résznél úgy nevettem :D Amúgy, tanítványokat nem vállalsz? x3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy olvastad :D
      Tanítványokat? Hajjaj, mit szeretnél pontosan? :D

      Törlés
    2. Hááát, olyasmire gondoltam, hogy ha esetleg valaha valamikor írnék valamit (xD), akkor nem lenne-e kedved néhány percet rászánni, hogy elolvasod a borzalmas agymenésemet, és mondjuk adni egy-két tippet, mit javíthatnék rajta :") (De nyugi, ez még nem most lenne, még a sztori csak a kigondolási fázisban van :D) Tudom, fárasztó dolog kezdőkkel foglalkozni, de gondoltam megkérdezem, hátha mégis ^^ Csak kíváncsi vagyok, hogy egy senpai írónak mi lenne a véleménye, igazából csak ennyi ^^

      Törlés
    3. Ó, akkor ezért kérdezted, hogyan írok :D
      Akkor hallgasd meg senpai író (májhízás lvl 1748) első tanácsát: nem kell elnézést kérni azért is, mert létezel :D Amit te keresel, az egy béta, és szívesen segítek ^^

      Törlés
  2. Igeen, azért x3 Nem akartam olyan straightforward lenni, azért írtam körbe ilyen jó kacifántosan (mert ugye fogalmam sem volt, mit szólsz majd hozzá ><), de tényleg nagyon jó lenne valaki tapasztaltabb véleményét hallani, na meg olyanét, aki nézi a Hetaliát. Akinek meg tudnám mutatni az írásaim, sajnos nincs benne a fandomban (hm, nem is értem, ki ijeszthette el :"D), és azért nem akarom untatni. De tényleg nagyon kedves vagy, hogy elfogadtad, és nagyon köszönöm. Akkor majd ha elkészülök, felkereslek ^^ Addig megfogadom a tanácsot :D (Hihetetlen, hogy még interneten keresztül is látszik, a környezetemben is mindig ezt mondják T-T)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hagyd el, természetesen örömmel segítek :)
      Sok szeretettel várlak!

      Törlés

Megjegyzés küldése