Üres


Hogy írjak ehhez ismertetőt úgy, hogy ne spoilerezzem széjjel? Csak egy kis szösz, szokott bőbeszédűségemhez képest rövid.
No meg, Dánia. A képet tükröztem, hogy rendesen fogja a hegedűt. Ő tudtommal jobbkezes.




Üres


– Lemaradtál! – szólt hátra neki Nor és folytatta a mászást felfelé.
Egy fenét maradt le, csak mögüle szebb a kilátás. Kedvese formás lábait és fenekét megcsodálva  arra jutott, hogy a farmersort Lukason a világ hét csodájából legalább tizenegyet kitesz. A következő gondolata az volt, hogy vajon hagyná-e magát megdönteni a hegytetőn, de erre már előre elkönyvelte a nemleges választ – miután egyszer Google Streeview-n látta, hogyan taperolja Mathias, még kevésbé lelkesedett a nyilvános ölelkezésért.
Hegy, mohos sziklák, egy-két fa, kies vidék. Észak-Norvégia gyönyörű, főleg akkor, ha az ura is itt ül mellette, ölelhető közelségben. Eléggé megpuhította egy csókhoz és már hajolt felé, mikor a szeme sarkából kiszúrt egy repülőt. Összehúzott szemmel követte a magasban elhúzó gépmadár útját. A gyomrából kiindulva kellemetlen, szúról-baljós érzés fogta el.
Rémülten húzta ki magát, mikor valami beleszúrt a bal veséjébe, jelezve otthon a legmagasabb szintű riadó életbelépését. Lukas is megrezzent és ültében fordult, hogy Mathias pillantását követve megkeresse a repülőt. Megragadta a kezét, és kifordult vele a világ.
Egy ország oda megy a területein belül, ahová akar. Ezt ők már mesteri szintre fejlesztették. Ugyan szárazföldi határuk nem volt, de vízi igen. Lukas a tengeri határa legszélére vitte őket, magasan a víz fölé. Zuhanás közben átlendítette a határon, majd eleresztette a kezét és sejtelmes, zöld-ezüst villanással tovatűnt.
Ha van pozitívuma a modern kornak, akkor az a helymeghatározás. Évszázadokkal, fenét, évtizedekkel ezelőtt még át kellett volna úsznia a senkihez nem tartozó határzónán ahhoz, hogy hazakerüljön, de most elhagyta Norvégiát és már otthon is volt. Látta Norvégiát eltűnni és már Koppenhága főterén állt.
Csak arra volt jó, hogy közvetlenül a becsapódó atombomba alá kerüljön.
Egy szempillantás volt az egész. Fényvillanás, fellángolt benne a lakosai fájdalma, de előbb halt meg, mint az ő szeretett gyermekei. Egyetlen pillanat és utána csak a sötétség.
Elfogta a félelem. Nem volt körülötte semmi, csak a sötét, de ő volt. A tudata elkülönült a sötétségtől, ami már ismert érzés volt, mert az országhalál ugyanilyen, csak akkor már rég hallaná a lakosait. Lehet, hogy az újraéledéséig eltelik egy kis idő, de nem szűnik meg Dánia lenni, érzi és hallja a gyermekeit. Most csak az üres semmi vette körbe.
Lepergett előtte az élete. Valahol 1590 körül járt, mikor meghallotta.
No light, no light in your bright blue eyes…
Most vagy Florence and the Machine-re vonul Szent Péter elé, vagy a többiek széttrollkodják a temetését. Utóbbi esetben kurva anyjukat.
Eléggé megsértődött ahhoz, hogy észrevegye, a zene basszusa alatt hallja a saját szívdobogását. A szívéhez kapott és kinyitotta a szemét.
Nor hálószobájának éjszakai égboltot mintázó mennyezetére bámult fel. Az egy szál paplanhuzat, amivel takaróztak, a derekáig le volt gyűrve és lucskosra izzadta, jobb kezével úgy markolta a mellét, mintha bele akarna nyúlni. Az éjszakai csönd alatt hallotta, hogyan duruzsolnak a fülébe a lakosai. Nagyon keményen kellett koncentrálnia, hogy pattanásig feszült izmai végre elengedjenek.
Mathias? – motyogta álmosan Lukas az ágy másik oldaláról. – Abbahagynád a vergődést?
Kinyúlt érte és magához rántotta. Selyempuha hajába temette az arcát, megkereste Lukas oldalán azt a pontot, ahol érzi a szívverését, és a lassú, ütemes dobogást érezve ő is megnyugodott.
Álmomban meghaltam – motyogta. – Nem úgy, mint máskor, hanem úgy igazán. Megijedtem.
Nor megpaskolta a vállát. Mathias ezt úgy értette, hogy nem veszi komolyan.
Mondom, megijedtem! – fakadt ki. – Tök sötét volt, és nem… nem hallottam őket.
Lukas nagyot sóhajtott és felé fordult.
Nincs semmi baj, Danmark. Csak álmodtad. Itt vannak veled. Itt vagyok veled.
Kék szeme tiszta hegyi tavat idézett, a nyugodt felszín alatt ötmillió lakos éjszaka sem csituló nyüzsgésével. Mathias egy pillanatra magára fókuszált, gondolatban megsimogatta és végigcirógatta minden otthon és külföldön élő gyermekét. Néhányan meghaltak, mióta legutóbb ellenőrizte őket, de ez az élet rendje. Voltak viszont újszülöttek is, aprócska új életek, mindegyikük egy picike csoda az ő szemében. Ott voltak.
Nor megszorította a kezét, ő pedig hálásan simult hozzá. Ott volt. Vele volt.

Megjegyzések

  1. "Most vagy Florence and the Machine-re vonul Szent Péter elé, vagy a többiek széttrollkodják a temetését. Utóbbi esetben kurva anyjukat."
    Ezen besírtam, esküszöm xDD Annyira röhögtem a két mondaton, hogy alig tudtam komolyan venni a következőket. De aztán sikerült és belegondolva nagyon furcsa lehet több millió embert érezni magadban ;__; És felelősséget érezni értük... Ijesztő lehet.. A halállal kapcsolatos álmok pedig tényleg parák.. Sose jó felkelni belőlük..
    De ők meg aranyosak. ^_^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha tudnád, hogy most milyen büszke vagyok magamra :D Az a két mondat pont azért volt ott, hogy oldja az egészet, nem volt kedvem teljesen lemenni angstba :| (van ilyen szószerkezet?) Ellenben, ha hiányzik a nyomor elég mély átérzése, akkor ajánlom figyelmedbe a következő bekezdést, ha nem, akkor ugord át.
      Tűnődéseim az országlétről valami ilyesmire engedtek következtetni. Hozzádobva az ország fizikai kiterjedésének érzékelését is. Az is lehet, hogy azért tűnnek időnként teljesen komolytalannak, hogy ne roppanjanak bele a felelősségbe, nem? Meg valahol mindegyiküknek van egy kényszeresnek is nevezhető cselekvése (Amerika eszik, Németország takarít, Ausztria zenél, Franciaország nőzik, Anglia iszik, Magyarország meg embereket csap le serpenyővel és kisfiúkra lányruhát húz), szóval tutira szét vannak esve teljesen.

      Köszönöm a visszajelzést, és biztos vagyok benne, hogy ha Nor hagyja magát meggyőzni, akkor cukipár-versenyen dobogósok :D (legfeljebb második, a GerItát nem csapja semmi, de SuFinékkel még futhatnak holtversenyt ;D )

      Törlés
    2. Cukipár verseny xD
      A nyomor mély átérzése az meg van. Bár mi barátnőmmel ezt pont némileg ellentétesen szoktuk nézni, hogy azért vannak nagyon szórakozott pillanataik mert az elméjük már megbomlott egy picit. Azaz nem picit, hanem eléggé és ezért az a rengeteg agyfsz és hülyülés és normálatlankodás. Bár ha meg úgy nézzük akkor ugyan azt mondom mint te, csak te még az őrület megelőzésénél tartasz, én pedig már annak a hatásánál. De bármelyik verziót is nézzük... Elég lehangoló.
      http://kepkezelo.com/images/2q8ikg1ufs2ehd65uqva.jpg :')

      Törlés
    3. ... az.
      Hirtelen ötlet: mi van akkor, ha egy régi, ókori ország kattant meg, és ahogy nevelte a kistestvéreit/unokáit, a srácok azt hitték, hogy az a normális, és ők is úgy kezdtek viselkedni. Róma után spec nem vagyok meglepve, hogy olyanok az unokái, amilyenek :D
      Nem akartam elszomorítani :(
      És ha cukiságnál tartunk, akkor tessék, dobok neked valami cukit: https://prnt.sc/foy1hy aww owo

      Törlés
  2. "miután egyszer Google Streeview-n látta, hogyan taperolja Mathias, még kevésbé lelkesedett a nyilvános ölelkezésért." - most elképzeltem, hogy ezért hónapokig nem szól hozzá. :D
    Húú, kirázott a hideg a fictől, nagyban kirándulnak, aztán a bomba... örülök, hogy csak álom volt. Szegény Denny. De legalább Nor ott van neki. <3
    (SuFinékkel azért szerintem elég kemény lenne a verseny.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyilván roppant boldog volt tőle :D Én meg megyek és keresek magamnak egy csinos sarkot.
      (Piszkosan játszanának mind, csak azért van esélyük)

      Törlés

Megjegyzés küldése