Fizetség



Tonhal-féle filozófus-percek néhány headcanonnal megfűszerezve. A történet canon-compliant, mindenféle párosítás nélkül. Csak vannak. És angstolnak.

Erzsi bátyja: a mangában Erzsinek van egy „Magyar” nevű bátyja, aki valószínűleg nomád eleinket testesítette meg.

Hallgatnivaló: Brand X Music

Meglepő, milyen bölcs tud lenni francia létére.



Fizetség


Erzsi többször is átszaladt rajta gondolatban, hogy mit fog mondani, mégis zavarba jött, mikor a másik ország közelébe ért. Rendben, nagyobb nála területileg, a népessége majdnem hétszerese az övének, a gazdaságot meg inkább nem is hozza szóba, de emberileg biztos teljesít olyan jól, mint ő, ha nem jobban.
Kihúzta magát, és közelebb lépett Francishez, aki fáradt mosollyal állt fel a székéből, és búcsúzott el Ludwigtól.
– Akkor holnapután.
Ja. Üdvözlöm Monacót.
– Átadom.
Ludwig kék szemei Erzsire villantak, aki intett neki, hogy most nem vele akar beszélni. A nagydarab német biccentett, és az órájára nézett. Erzsi biztos volt benne, hogy előre megtanulta a teljes menetrendet, és pontosan tudja, hogyan fog kijutni Ferihegyre. Csak nevetett, mikor Feli Ludwig nyakába ugrott, és lelkesen magyarázni kezdett egy közeli étteremről, a szőke pedig lemondó sóhajjal tudomásul vette, hogy még órákig fog barangolni a magyar fővárosban.
– Tehetek érted valamit, Élise?
Elszakította a pillantását az olasztól, aki becserkészte Kikut is, hogy hármasban induljanak várost nézni, és Francis felé fordult.
– Csak egy apróság – legyintett. – Igazából a véleményedre lennék kíváncsi, már ha belefér az idődbe.
– Miről lenne szó?
– Ide két sarokra nyílt egy modern galéria, és még nem sikerült eldöntenem, hogy amit kiállítottak, az művészet vagy szemét.
Francis szeme tágra nyílt a meghatottságtól, a mosolya szélesedett és a szívére tette a kezét.
– Azt szeretnéd, hogy mondjak véleményt a művészetedről? Ennyire adsz a szavamra?
Felhorkant.
– Mert kit kérdezzek? A szomszédaim egyik fele utál, Katyusának kisebb baja is nagyobb egy galériánál, a többiek nem érnek rám, Felikset meg nem nagyon érdekli az ilyesmi. – Csípőre tett kézzel nézett végig a fővárosában ülést tartott díszes társulaton. – A következő tippem Alfred lett volna, de szeretném, ha az a galéria egyben maradna.
Francis kuncogott, és ő is megnézte magának a lendületesen gesztikuláló amerikait. Éppen Arthurt fárasztotta a legújabb ötletével. Francis felé bökött és megjegyezte:
– Ne mondd meg neki, hogy ezt mondtam, de a kritikához ő is ért.
Erzsi hümmögött.
– Tudom, de ezek tényleg modern alkotások. Ha jól látom, akkor Arthur zakója megint egy tizennyolcadik századi darab.
Francisből kirobbant a nevetés, és tömködte az öklét a szájába, hogy ne legyen olyan hangos. Az angol így is megeresztett feléjük egy megvető pillantást, amivel csak fokozta a hirtelen jött jókedvet. Ha Alfred nem rángatja magával egykori nevelőjét, lehet, hogy a francia ott fullad meg.
– Haj, de rég nevettem ilyen jót! Ezek után úgy érzem, már mindenképpen kötelességem ellátogatni ebbe a galériába.
Erzsi megkönnyebbülten kihúzta magát.
– Várlak, amikor csak megfelel.
– Azt mondtad, hogy ide két sarokra van nem? Éppenséggel ráérek, ha neked is jó.
Gyorsan megegyeztek. Míg Erzsi összeszedte a maga holmiját, Francis is befejezte a pakolászást. A lift előtt még megálltak a kávégépnél, de utána traccsolva vágtak neki annak a hétszáz méternek, ami elválasztotta őket a galériától.
Séta közben Erzsiben ott motoszkált, hogy talán taxit kellett volna hívnia. Mikor legutóbb Párizsban volt, legfeljebb az autó ajtaja és a hotelszobája közti távolságot kellett gyalog megtennie, egyébként cipelték őket mindenhova. Most meg sétáltatja a vendégét itt a huszonsokfokban, közvetlenül azután, hogy szívességet kért tőle. Egy kicsit pofátlannak érezte magát.
Francis meglazította a nyakkendőjét, és beletartotta az arcát a délutáni szellőbe.
– Jó illatod van, Élise. Uhh, ez furán hangzott.
– Hát… eléggé.
A férfi megnézte magának a gyertyánfasort az út szélén, meg az aszfaltozott járdát, kétoldalt a századfordulós, néhol felújításra szoruló épületekkel.
– Még mindig nem sikerült megnevelni az enyéimet – panaszkodott. – Párizs egyes pontjain néha olyan szag van, mint egy elhanyagolt nyilvános vécében, és Arthur hiába állít mást, London se jobb.
– Szerintem ez az összes világvárosban probléma – vont vállat. – Az én szívemnek is megvannak a maga rohadó csücskei.
– Mindenhol, kedvesem, mindenhol – csóválta a fejét. – Néha a fél karom odaadnám, hogy olyan szigorral dolgozhassanak az állami szervek, mint mondjuk az ezerhétszázas években. Természetesen annak is meglennének a maga hátrányai.
– Emberek vagyunk, Francis.
Általános lezárás ez közöttük. „Emberek vagyunk.” Egyikük sem tökéletes, a gyerekeik sem azok, és senkinek se jó soha semmi. Azért próbálkoznak rendületlenül, mást nem is tehetnek.
Egyszerre aztán megtorpant. Francis két lépést is megtett már, mire észrevette, hogy ő elmaradt mögötte.
Erzsi csak állt, és nézte a kapualjban heverő, mattrészeg hajléktalant. Szíve szerint odalépett volna hozzá, hogy a fülébe súgja azt az egyetlen mondatot, amit hallva a férfi magára talál, és újra felépíti az életét. A fejében viszont ott visszhangoztak az országok törvényei. Nem is törvények, inkább csak a tapasztalat szülte jótanácsok.
Ne segíts rajtuk.
Lehunyta a szemét, félrefordította a fejét, és tovább sétált. Minden lépés olyan volt, mintha mezítláb sétált volna tüzes parázson.
Élise?
Tehetséges ember – sóhajtotta.
Sok ilyen végzi az utakon.
Tehetséges vezető – javította ki magát. – Meglenne benne az erő ahhoz, hogy ismét naggyá tegyen engem.
Francis felkapta a fejét. Hosszan fürkészte, amitől Erzsi már kezdte kényelmetlenül érezni magát.
Miért nem segítesz rajta? – kérdezte végül.
Benne van a tanácsokban, hogy ne tegyük. A bátyám óva intett tőle. Bizonyára oka volt rá.
Francis a fejét csóválta.
Több női országra lenne szüksége a világnak.
Parancsolsz?
Általában a lányoknak van meg az ereje ahhoz, hogy továbblépjenek.
Diszkriminatív vagy. Biztosan képesek vagytok rá ti is.
Francis nem válaszolt. Néhány lépés után Erzsi rákérdezett:
Megtennétek, ugye?
Én nem tudtam otthagyni – torpant meg Francis és a semmibe meredt. – Ott ült, magába roskadtan, körülötte a fénnyel, hogy képes lenne bármire, de a gödör alján volt. Arra készült, hogy a Szajnába ölje magát. Meg is tette volna, ha nem megyek oda hozzá. Nem a te hibád. Ennyit kellett mondanom neki, és nagy ember lett belőle.
Megtörölte a szemét.
Akkor miért tilos segítenem neki? – értetlenkedett Erzsi. – Megyek is vissza, ha csak ennyi…
Francis elkapta a karját. A szorítása olyan volt, mint a vasbilincs. Farkasszemet néztek. A férfi egyre sápadtabb volt.
Azért tilos, mert ha segítünk nekik, akkor valami félrecsúszik bennük. Radikálisak lesznek, és minden esetben vért és pusztulást hoznak magukkal.
Erzsi felvonta a szemöldökét. Francisnek nyilván nem érdeke, hogy az ő országa megerősödjék.
Élise… Én Robespierre-t mentettem meg.
A jakobinus vezér nevének hallatára elakadt a lélegzete.
Francis elengedte őt, és a földet bámulta. Majd mintha mentegetőzni és magyarázkodni akarna:
Nem én voltam az egyetlen, nehogy azt hidd. Arthur is félrerántotta Oliver Cromwellt egy megvadult ló elől, Antonio talpra állította Franco-t, Ludwig adott egy tölténytárat Hitlernek az első világháborúban, Ivan felsegítette Sztálint, és még sorolhatnám.
Ők mind…
Mind nagy emberek voltak. Erős államférfiak, akiknek volt erejük megváltoztatni a világot, egy ponton mégis eltévedtek, és az egésznek vérontás lett a vége. Talán még Arthur úszta meg a legolcsóbban, bár ő a teljes angol polgári forradalom ideje alatt a Towerben raboskodott, és többször is megpróbálták kivégezni. A forradalom előtt kinézett vagy tizenhétnek, utána huszonhárom volt. 1789 előtt húsz voltam, a napóleoni háborúk után huszonöt. – könyörögve nézett fel a nőre. – Élise… tanulj a hibáinkból. Egy kevés nagyság, de temérdek élet árán.
Kutatón fürkészte a kék szemeket, kereste bennük a hazugságot. Csak tengernyi vért talált, halált és fájdalmat. Olyan dolgokat, amiket ő is megtapasztalt, és mindent megadott volna érte, hogy a gyermekei ne szenvedjék el ezt a fájdalmat még egyszer.
Visszanézett a hajléktalanra.
A fájdalom elkerülésének az ára ennek a férfinak az élete.
Könnyes szemmel fordult el, karolt bele Francisbe, és folytatta útját a galéria felé.

Megjegyzések

  1. Ebbe a headkánonba és szöszbe beleborzongtam, szerintem még sosem olvastam ehhez hasonló elméletet, de nagyon van benne valami. Meg nem is látni sokat beszélgetni ezt a kettőt, szóval nagyon tetszett. ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen ^^
      Ohh, szóval sikerült valami relatíve egyénivel előállnom, amivel még meg is borzongattalak? (*Tonhal elégedetten hátradől, és megállapítja, hogy már megérte felkelni*)

      Törlés
  2. Ez jo volt. Ezt vegig olvasva es belegondolva, ha most a valo eletben a mostani helyzetett neznenk, talan Magyar epp ezert nem allitja talpra a rengeteg hajlektalant?. Nem szeretnek belegondolni vagy belemenni a mostani politikai helyzetbe es azzal ossze csatolni ezt de egyszeruen most belegondoltam :'D es ott az a 'mi van ha' kerdesek :') Na de mindegy ez tetszt ez jo volt :3 (Es akkor most valamiert eszembe jutott hogy a merengo vajon mereng ezen is es nem csak azon hogy miert is mereng :'D )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A politikai helyzettől igyekszem minden esetben elhatárolódni a ficeimben - sok dologról lehetne írni, akár a mostani nemzeti- és nemzetközi aktuálpolitikával kapcsolatban, ötleteim vannak rá dögivel, de inkább nem.
      Nem feltétlen a hajléktalanokra akartam célozni, inkább az olyan emberekre, akik nem a nekik megfelelő helyen vannak, nem azt a pozíciót töltik be, amire istenadta tehetségük lenne. A másik, ezzel kapcsolatos felvetésem pedig az, hogy egy ország igyekszik minél kevesebbszer beavatkozni a lakosai életébe, nem véletlenül nem tudják róluk, hogy kicsodák. Ha mégis megteszik, akkor a polgár életében valami félrecsúszik, lásd a fent említett elrettentő példák.
      (A merengő csak egyszer merengett, aztán rájött, hogy hülye a merengéshez, és inkább fanficet írt. Ő rájött, hogy mihez van tehetsége ;) )

      Törlés
  3. Na ha már eddig mindenhol akkor ide is teszem tiszteletemet.
    Tetszetős kis elmélet bár az ő szemszögükből szörnyű lehet, hogy segíteni szeretnének de nem tehetik.
    Az én szemszögemből pedig furcsa és nehezen tudok belegondolni, hogy milyen lehet elmenni valaki mellett és érezni, hogy neki van valami hatalmas tehetsége.
    De remek kis rövid olvasni való. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éltek már több száz/ezer évet, biztos van egy kisebb tapasztalatuk azzal, hogy milyen típusú emberek mihez értenek. Meg ha egyszer a országok a lakosaik, szóval kvázi BENNÜK ÉLÜNK, akkor igenis tudhatják, nem? Jó, ez már a nagyon durva verzióm :'D
      Köszönöm szépen, az olvasást, a reakciót és a dicséretet is, várlak vissza! ^^

      Törlés

Megjegyzés küldése