Régi fénykép


Mivel annyi sok szépet írhatnék, illetve lassan a szakdolgozatomhoz is hozzá kéne szagolnom, elmesélem nektek, mivel ba… töltöm az időm manapság.
Átnyálaztam a „Hetaliaötletek” című, egyre vaskosabb dokumentumom, melyben helyet kapnak nem csak a félmondattal bevezetett ötletfoszlányok, de az egyes történetek alternatív változatai, meg ilyen-olyan beszólások is.
Túlzott háttérkutatásba kezdtem a Nászúttal kapcsolatban, és nagyon félek, hogy a történet rovására fog menni, arról nem is beszélve, hogy Erzsi nem hajlandó főszereplőként viselkedni és inkább csak megfigyelője annak a történetnek, ami basszus, vele történik. Nem kéne így lennie. Rugdosom, hogy viselkedjen, de még nem hajlandó produktív lenni.

S végül: kedvem támadt feltölteni ide valamit, szóval elkezdtem befejezni az egyik félkész one-shotot. Írtam hozzá vagy 800 szót, aztán a történet elküldött az anyámba. Írtam tovább, ezúttal angstos GerItát, amin végig húztam a számat, mert a No. 1 történetet totál elspoilerezte volna.
Szóval, mivel oly nagy volt bennem az igény arra, hogy ne csak az ördögszekereket forgassa itt a szél, úgy döntöttem, hogy csak felteszem az egyik szöszt, amire még anno Domini azt mondtam, hogy az íróasztalom fiókjában fog megrohadni. Azóta asszem egy kicsit változott az értékrendem.
Szóval tá-rá.

Ha jól emlékszem, akkor anno ez a kép adta hozzá az ötletet.



Régi fénykép


A tavasz beköszöntével Erzsi úgy döntött, hogy ideje rendet raknia a padláson. Úgyis fel kellett vinnie a téli függönyöket és megkeresnie a tavasziakat – mindenkinek megvan a maga heppje, ő szereti évszakonként cserélni a függönyeit, ez van.
Vitt fel magával egy hordozható hangszórót, és a telefonjáról ment a zene, miközben pakolászott. Énekelt is hozzá, miközben megpróbált rendet teremteni az évszázados kacathalomban. Jó nagy kúriában lakott, és baromi nagy volt a padlás is, ő meg országhoz méltón gyűjtögető életmódot élt.
Talált néhány érdekes dolgot. Az első szalagja, amit még Felikstől kapott ajándékba. Valószínűleg megvesztek volna érte a múzeumok, de kit érdekel, ez az övé. Ugyanez volt a véleménye a valaha volt összes harci öltözetéről, amik gondos rendben, letakarva, próbababákra húzva sorakoztak a fal mellett.
Néhány holmit leselejtezett (vagyis tényleg elküldte a múzeumnak), ilyen volt az 1890-es évek összes bécsi báli meghívója. Őszintén szólva, fogalma nem volt róla, minek tartotta meg. Akkor kellett volna ezeket is kidobnia, amikor a régi báli ruháit tüntette el.
A dedikált József Attila és Jókai-sorozatok mellé berakta a tűzálló páncélszekrénybe az ugyancsak dedikált Krúdy-összest is. Ugyan a kúria a legmodernebb tűz- meg füst meg minden észlelő berendezésekkel volt felszerelve és oltórendszer is volt beépítve, de jobb az ilyesmiket biztonságban tudni. Hasonló páncélszekrényben pihent az összes felszentelt zászlaja.
Valahol a kupac közepén tartott – és véget ért a Bartók válogatás, ami után a Liszt kezdődött –, mikor megtalálta a fényképes-dobozt.
Fotográfiák, ahogy haladunk előre az időben, egyre több. Erzsi mosolyogva lapozgatta az albumokat, önmagát látta viszont a képeken, miniszterei és államférfiai, meg egyéb jelentős, vagy kevésbé jelentős, de szívéhez közel álló személy mellett. Gilbert talán az utolsó kategóriába fért bele. Változatos helyzetekben tűnt fel a lány mellett, voltak képek az átkosból, a világháborúkból, vagy éppen pártgyűlésekről, esetleg az utána tartott összeröffenésekről, változatos társaságban.
A nagy háború előtt, egy bálon készült az a kép, amin végül megakadt a szeme. Elsőre rá se ismert Gilbertre, de utána le sem tudta venni a szemét a fotóról.
Valamivel leönthette, vagy csak ilyen furcsa módon színeződött meg a korral a fénykép, esetleg egy elfeledett pillanatában nekiesett színes ceruzával, ki tudja. Báli ruhában álltak egymás mellett, Gilbert feszesen kihúzta magát az öltönyben, Erzsi pedig csipkés, habos-babos ruhában. Mégis az öregedés színezhette meg a képet, különben nem lenne meleg, sárgásbarna ruhában.
Igazából a ruha lényegtelen. Mindig is az volt. Azon akadt meg, hogy Gilbert a képen szőke volt. Szőke, kék szemekkel, egészen emberi árnyalatú bőrszínnel. Semmi nem mutatta, hogy a képen szereplő, halványan mosolygó férfi arca általában a frissen meszelt falhoz hasonlított, a haja pedig ezüstfehér volt. Ezeknek nyoma sem volt, csak a hibátlan, sima bőr látszódott.
– Mi a jó eget csinálsz, kislány – csapkodta meg az arcát, hogy magához térjen.
Becsapta a fotóalbumot, és rekordgyorsasággal befejezte a takarítást. Lement a konyhába, vacsorát főzött. Újra és újra a képre terelődtek a gondolatai, végül nem bírta tovább, felment érte. Lehozta és beletette egy üresen árválkodó képkeretbe.

Később, jóval később, mikor a hirtelen rászakadó munka mellett végre levegőhöz jutott, fogta a képet és kocsiba ült. Bármerre ment, mindig a sebességhatár teteje volt a cél, és amint átlépte Németország határát, beletaposott a gázba. Nagyjából kétszázhússzal döngetett végig az országon Potsdamig.
Nagy Frigyes testének kalandos története volt. A nagy király azt kérte, hogy temessék el a Sanssouci kastélyban, a kedvenc kutyái mellé. Utódja mégis inkább a potsdami székesegyházban temettette el a királyok közé. Később a világháborúk miatt többször áthelyezték a sírt, végül Németország egyesítése után, 1991. augusztus 17.-én, Nagy Frigyes halálának 205. évfordulóján újratemették, oda, ahova a király eredetileg kérte. Gilbert elég sokáig járt ezzel az öccse nyakára ahhoz, hogy Ludwig az újraegyesítés minden baja mellett ezzel is foglalkozzon.
Egyikük sem sejtette, hogy Gilbernek mi volt ezzel a célja. Csak egy gesztusnak tűnt egy rég elhunyt, de szeretett király felé.
Január 18.-a Poroszország nemzeti ünnepe volt hajdan. Erzsi a sorozatos civódások miatt korábban sem tudta a helyén értékelni ezt a jeles eseményt, ahogy a többiek is nagy ívben tesznek az ő nemzeti ünnepeire. 1992 óta pedig inkább gyásznapnak, mint ünnepnek tűnt a szemében.
Fél évvel drága királya újratemetése után, a saját, megszűnt nemzetének ünnepén Gilbert végérvényesen megszűnt létezni.
Erzsi csak beköszönt a kastély portáján. A pult mögött ülő fickó régi ismerősként üdvözölte. Erzsi végigjárta az ismerős utat befelé, kiment a kertbe és megállt a fűben pihenő kőtábla mellett. Roderich vetette fel, hogy temessék ide. Az egész procedúrát ő és Basch felügyelte; Erzsi képtelen volt rá, Ludwig pedig nem tudta felfogni.
Azon az ezerszer elátkozott napon olyan fél tíz magasságában csörrent meg a telefonja. Felvette, és Ludiwg fakó, élettelen hangon mondta, hogy Gilbert nem kel fel. Dolgoznia kéne, már másfél órával tovább engedte aludni, de Gilbert nem kel fel.
Akkor tényleg sietett. Ő értesítette ki az országokat egyik testvérük szomorú sorsától, ő próbálta megértetni a sokkot kapott némettel, hogy Gilbert nem is fog magához térni, soha többé. Így marad az örökkévalóságig, lehunyt szemekkel, egy kicsit mosolyogva, békésen, mintha csak aludna.
Letette a sír mellé a fényképet.
– Egyszer megkérdezted tőlem, vajon hogy néznél ki, ha nem lennél albínó. Nem tudtam válaszolni. Szerintem ez a kép egész jó. Így elnézve még talán azt is elhinném, hogy Ludi az öcséd.
Leült a sír mellé a fűre és beszélt. Beszélt reggel tízig, mikor a kastély kinyitott a látogatóknak, akkor elvonult az egyik látogatók elől elzárt részbe. Megpróbált dolgozni a régi emlékeket felidéző falak között.
Zárás után újra kiment. Csak akkor vette észre, hogy a képet ottfelejtette. Valaki elfektette a fűben, és keresztben egy szál kék búzavirágot és egy piros tulipánt fektetett rá.

Vége.

Megjegyzések

  1. Hétfő? Azóta nem néztem az oldalt? Repül az idő!

    Angstos PruHun mert az kell a népnek.
    A haldokló poroszról nem akarok tudomást venni. Írtam valami vackot arról egyszer hogy őfelsége elment az országgyűlásre, és senki nem ismerte fel. Tulajdon öccse sem, aztán lelépett, és akkor valamiért Ludwig sírt, maga sem tudta minek.
    Na ezért nem írok fanfictiont.

    Elmaradott vagyok történelemből, árulja már el valaki, hogy Poroszország történelmével mi van. 1947 február huszonötödikét szokták emlegetni, de gyakorlatilag már az első világháború előtt lekerült a térképről.

    Nálunk otthon a rendszerváltás előttről vannak tárgyi emlékek. Egy rakat pengő, meg a kitűzők, Lenin elvtársastól elkezdve KISZ-esig mindenféle van. Az egyik tanár is hozott pengőket, kesztyűvel hozta, óvatosan, minden egyes darabra vigyázva...
    Én pedig csak úgy kultúráltan egy papírdarabba csomagolva, bevágtam a táskámba.

    Négy témát említettem egy hozzászólásban és elég terjedelmes hosszúságú lett, tehát azt hiszem kitettem magamért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Poroszország történelméről dióhéjban: a Német Császárság alapításakor perszonálunióban voltak, amolyan együtt vagyunk, egyenlők vagyunk, de azért Poroszország egyenlőbb. (II. Vilmos császár: "Az összes porosznak joga van a véleménynyilvánításhoz, de az ördög vigye el őket, ha ezt valóban meg is teszik.") 1933-ban Hitler megszüntette Poroszország szabadállami státusát, vagyis az a rakat megye, ami addig Poroszország volt, már csak szimplán Németország volt. (Erről asszem filozofáltam egy sort a Szemelvények egy harcos életéről II.-ben.) 1947. február 25.-e pedig az a dátum, amikor a Szövetséges Ellenőrző Bizottság kiadta a papírt, hogy Poroszországot nem is lehet újraalapítani, mert történelmük és kultúrájuk azt bizonyítja, hogy minden körülmények között agresszorként léptek fel. A következő háborúk megelőzésének feltétele, hogy Poroszország ne létezzen. (Szemelvények egy harcos életéből III., abban még ki is idéztem.)
      Ha valami gyíkság volt ebben az információs folyamban, akkor az annak lehet az oka, hogy lusta voltam még egyszer utánaolvasni, tehát ez mindaz a tudás, amit kora reggel háromnegyed kilenckor fel tudok neked mondani Poroszország megszűnéséről.

      Bátyámék találtak az albérletükben vörös csillagos kitüntetést a jól végzett munkáért (valami sztahanovista cucc), és ki szokták tűzni maguknak, amikor úgy érzik, hogy aznap kitettek magukért. Egy alkalommal elmentek kajálni, és csak utólag vették észre, hogy a csillagocska még mindig ott virít a mellükön.

      Drágám, akkor jössz ide, amikor jól esik, én nem kötözlek ide :D És amúgy is csak szerda van.
      Az angstos PruHun meg... na igen, olyan gyakran szeretnének, csak én nem szeretném.

      Legyen szép napod és köszönöm, hogy írtál!

      Törlés
    2. A vöröscsillaggal való utcára lépésnél kínosabb szituáció volt, mikor a már sokat emlegetett bátyám, valahogy elfelejtett ünneplőbe öltözni az 1956-os megemlékezésen. Mindenki kicsit méregette, amit otthon szóvá is tett, hogy azért még a tanároknak sem illett volna átdöfnie őt a tekintetükkel, elvégre egy normális fehér pólóban volt. Ekkor szembesítettem a ténnyel, hogy bizony a "normális fehér póló" hátulján egy szép nagy piros színű csillag díszeleg. Na, ilyen pólóban illik csak igazán végig állni az ünnepélyt, sőt még szerepelni is.

      Törlés
  2. Siratsz. Több okból is.
    Az utolsó mondatokon, sőt az utolsó bekezdésen rámzúdult a szomorkás meghatódás.
    Amúgy, bár bírom Gilbertet, de furcsa volt mindig is, hogy minden fanfictben él, még ott is ahol a jelenben vannak. Ezért most (ez hülyén fog hangzani) végre jó volt holtan látni. Olyan valóságosabb lett, jobban jelen hangulatot adott.

    .....Ez teljesen mellékes lesz, de el szeretném mesélni. Barátnőimnek régebben meséltem a mamámról. Ők pedig kijelentették, hogy szerintük mamám maga Magyarország. Hogy miért? Ezért a mondatomért: "Mama mesélte, hogy fiatalon udvarolt neki egy német katona, de végül is nem hozzá ment, hanem a szomszédban lakó férfihez. Őt annyira nem is szerette, viszont gyönyörűen játszott zongorán és azt viszont nagyon imádta benne..."
    Erre most leírod, hogy Erzsi heppje a függöny csere. Nagyanyám mit csinál minden évszakban? Cserélgeti a szőnyeget a középső szinten mert egy hatalmas, majdhogynem kúria szépségűre berendezett házban él! xD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne mondj ilyeneket, mert én is sírok D:

      A teljesen mellékes sztorid elérte, hogy irigykedjek, amiért közvetlen rokonságban állsz kis hazánkkal. Az mondjuk fáj, hogy ezek szerint az AusHun viszi a kánont, szegény poroszunk meg rághatja a kefét.
      Indokolatlan okokból engedd meg, hogy azt tanácsoljam neked, hogy szeresd nagyon a mamádat. Az indokolatlan okokat úgy értem, hogy nem halt meg senkim, meg semmi ilyesmi, csak úgy jött.

      Köszi, hogy írtál! ^^

      Törlés
    2. Szeretem őt nagyon. Csak a Hetália sorozatot nem kellett volna megmutatnia nekem a barátnőmnek mert a világból akarok kirohanni mikor mama mutogatja, hogy a világ minden tájékáról kap képeslapokat (mert német vendégeket fogad vagy 50 éve) a vendégeitől, barátaitól akik utaznak a világban és gondoltak rá mindig. Meg akkor, mikor fiatalkori szerelmi történetét meséli, hogy Magyarországra jött az Amerikában élő Rudolf aki magas, jóképű, szőke, kék szemű férfi volt és rengetegszer kivitte mamát a tengeren túlra mert együtt voltak míg a férfi fiatalon meg nem halt....
      A Nászúthoz kiraktad azt a Kingsman-es filmrészletet. Na, én ilyenkor érzem ugyan ezt. xD

      Törlés
    3. Eeeeee, most irigykedem a mamádra. Mármint a képeslap-gyűjteményére. Én is rákaptam, hogy a külföldre utazó ismerőseimtől képeslapot kunyeráljak - és egye meg a fene a bátyámat, hogy nem hozott nekem Hollandiából, meh. Magamnak is szoktam ajándékba venni, ami azt illeti, de mégis megvan a hangulata annak, ha úgy hozzák. Még az se kell, hogy feladják postán.
      No igen, ezek a nem is olyan kicsi világunkban található érdekességek néha elérik, hogy leessen az ember álla. Ami azt illeti, a következő "mindblown" fun-factet a Nászútról majd megkapod a következő fejezettel. Hehe.

      Köszi, hogy írtál!

      Törlés

Megjegyzés küldése