Mint az óramű


Egyperces, háromszor száz szóban.
Avagy: Francis és a koronavírus, már megint, mert nem bírok magammal.





Mint az óramű


Francis sokáig tagadta a kávéfüggőségét. Ő nem angol, hogy egy ital határozza meg az egész napját, nem is északi, hogy a sötét téli reggeleken némi segítségre legyen szüksége ahhoz, hogy felébredjen.
Most azonban a járványhelyzet megtanította kesztyűbe dudálni. Kénytelen-kelletlen elismerte, hogy a reggeli fejfájása bizony a koffein-éhség jele. Egészen addig, míg az első dupla be nem üt, robotpilótán üzemel.
Arra még volt kapacitása, hogy megnézze a napirendjét. Hála a technológia fejlődésének (és nem az öregedésnek, Gilbert!) meg a nagy francia átlagnak, ha fáradt volt, bizony fel kellett tennie a szemüvegét. Akkor vette észre, hogy elfelejtette levenni, mikor a nyaksálja felkötése közben lelökte az orráról. Úgy húzta a fülét, mint az egyszer használatos maszkok még év elején.
Kattant a zár, a cipője kemény sarka kopogott a régi bérház lépcsőjén. Úgy érezte, hogy elfelejtett valamit, hát végigtaperolta a zsebeit: kulcs, tárca, telefon, a parlamenti belépőkártyája. Most még az aktatáskáját se hagyta otthon. A metróbérlete a zakója belső zsebében volt. Megrántotta a vállát és kilépett a munkába igyekvők közé. Sokan még az utcán is maszkot hordtak: néhányan egyszer használatosat, néhányan textilt. A felük még azt is tudta, hogy a holmit fel kell húzni az orrukra.
Büszke volt rájuk.
Ő nagyon gyorsan váltott a fülre akasztható maszkról a tépőzárasra. Ugyan Arthur egy ideig dívának érezhette magát, mikor valamelyik agyament kitalálta, hogy a vastag szemöldök lesz a divat, azért Francis abban kételkedett, hogy a lapátfül valaha is a szépségideál részét képezné.
Besorolt a metrónál. Néhányan megbámulták. Francis nem törődött velük. Ő azokat bámulta meg, akik nem törődtek az előírásokkal és maszk nélkül mentek le a mozgólépcsőn. Meg az ellenőröket, akik ezt hagyták.
Már benyúlt a zsebébe a bérletért, mikor végre-végre beütött a koffein és rájött, hogy mit felejtett el.
– Ó, az a kurva maszk!
Ma se fog pontosan beérni.

Megjegyzések