Mustikkapiirakka recept
Süssünk Tonhallal! :3
Nem tudom, ki mennyire van benne ebben a bizniszben és mennyire
érzitek magatokat expertnek a témában, de úgy voltam vele, hogy a
saját receptemet adom oda, nem pedig azt, amit anno elkezdtem
böködni. Az szar volt. Megjavítottam. Ha érdekel titeket, akkor
ezen a linken meg lehet nézni. Ő egy kicsit rövidebben írja le;
én lefokoztam a receptem a „még soha nem csináltam semmit, ami
bonyolultabb egy rántottánál”-szintre. Ez nem azt jelenti, hogy
olyan nehéz, csak azt, hogy megpróbáltam leírni, hogy mit kell
csinálnod vele. Mert nem tudom, hogy szoktatok-e egyébként sütni,
és a halálom, mikor valamit nem tudok, és ezer évig kell kutatnom
utána míg kiderül, hogy csak azt szeretné, hogy gyúrjam össze.
A vicc az, hogy anno minden mértékegységet deciliterben adtak meg,
én meg néztem, hogy mi a franc, ki az a kretén, aki deciben ad meg
dolgokat, de azóta se mértem le, hogy melyik összetevő mennyi egy
másik, normálisabb egységben. Szóval decizni fogunk.
![]() |
Nézheted a receptet innen is, ha tudsz finnül. |
Akkor, lássunk neki!
A tésztához kell:
-
6 dl liszt
-
150 gramm HIDEG vaj (sütőmargarin is jó)
-
2 dl cukor (én kristállyal csinálom, ha neked nem jó, akkor mérd le, hogy ez mennyi és helyettesítsd, amivel jól esik)
-
2 tojás
A töltelékhez kell:
-
fél kiló áfonya, vagy egyéb gyümölcs
-
2 tojás
-
2 dl cukor (ugyanaz, mint fenn)
-
2 dl, vagy az egyszerűség kedvéért, egy kis pohár tejföl.
Szükséges eszközök:
-
Egy piteforma. Vagy egy tortaforma. Vagy egy elég kicsi tepsi.
-
Egy viszonylag nagyobb méretű edény, amiben összegyúrod a tésztát.
-
Egy viszonylag kisebb méretű edény, amiben megcsinálod a tölteléket.
-
Mérőpohár, amiben kiméred az összetevőket.
-
Mérleg, ugyanezen megfontolásból.
-
Kanál, amivel levakarod a kezedről a tésztát.
-
Spatula, amivel kiszeded a viszonylag kisebb méretű edényből a töltelék maradékát. Csinálhatod a kanállal is.
-
Két pohár, mert még nem mosogatsz eleget.
-
Egy nyújtófa. Vagy borosüveg, vagy bármi más, amivel ki tudod lapítani a tésztát. Egyszer kis kacsómmal csináltam, roppant pontos mérésekkel simogattam bele a tésztát a kis tepsimbe, szóval ez egy ilyen fakultatív pont. Főleg azután, hogy a képhez mellékelt linken van egy videó, amiben a hölgy csak szétnyomkodja a formában a tésztát.
-
Nyújtódeszka, vagy alaposan letakarított és liszttel gondosan megszórt konyhapult.
-
Robotgép vagy habverő.
Ennyi. Nem kell ide sütőpor, meg egyéb világi hívság. Áfonya
mellett lehet csinálni más gyümölcsből is, de akkor játszani
kell a cukor mennyiségével. Málnához kevesebb kell, az erdei
gyümölcshöz kicsit több. Javaslom a bogyós gyümölcsöket, az
almát máshogy kell csinálni. (Átküldöd egy nagyon nagy lyukú
reszelőn, hozzáadod a cukrot, amit előtte megbolondítottál egy
kevés fahéjjal, megvárod, amíg levet ereszt és uccu neki.)
Ha fagyasztott gyümölcsből dolgozol, és miért ne tennéd: még
mielőtt nekikezdesz, a cuccot tedd ki, hogy egy kicsit kiengedjen.
Nem kell felnyitni a zacskót, csak hagyd elön. NE MOSD MEG. Kimegy
belőle az íze.
Ha friss gyümölcsöt raksz bele, akkor nyilván mosd meg, a
francnak se kell bele a kerted faunája.
A tésztáról: ez egyfajta linzertészta. Hideg vaj kell bele, mert
akkor könnyebb vele dolgozni, nem ragad oda a dolgokhoz, és szebben
sül ki. A kezed melegétől a vaj megolvad, szóval ezt a fajta
tésztát nem szabad dédelgetni. Nem baj, ha a tojás itt-ott
sárgább benne, vagy olyan foltosnak tűnik; amint összeállt egy
nagyobb gombócba, békén kell hagyni.
Story time vége, álljunk neki.
Először is, melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Nem a sütőre
akarsz majd várni, mikor ott állsz a gyönyörű pitéddel.
A tésztához való tojást üsd bele egy pohárba. A cukrot rakd ki
egy másikba. Két dologgal többet kell majd mosogatni, de hidd el,
mikor ott fogsz állni nyakig dzsuvásan, örülni fogsz neki, hogy
ott van.
Egy viszonylag nagyobb méretű edénybe mérd ki a lisztet és
kockázd hozzá a vajat. Most morzsold szét a vajat a liszttel.
(Szét kell tuszmákolni az ujjaid között. Igen, hideg. Igen, akkor
jó, ha ez így is marad.) Utána borítsd hozzá a cukrot meg a
tojást és minél kevesebbet vacakolva gyúrd össze.
Most két lehetőség van: vagy megvan minden egyéb összetevő,
vagy nincs. Ha le kell szaladnod a boltba, akkor takard le a tésztát
és hajítsd be a hűtőbe. Ha neki tudsz állni a tölteléknek, és
tíz perc alatt össze tudod dobni, akkor ne vacakolj a takarással,
csak dobd be a hűtőbe. Ez segít hidegen tartani a vajat. A takarás
azért kell, hogy ne száradjon ki a tészta.
Most foglalkozzunk a töltelékkel. Ha felvetted az áfonyás
zacskót, akkor most tedd vissza oda, ahonnan elvetted.
Üsd bele a tojásokat a viszonylag kisebb edénybe, és a cukorral
együtt verd fel. Itt lehet csalni robotgéppel, vagy maradhatsz a
tradicionális habverőnél is. Utóbbi esetben izommunkáról lesz
szó, mert addig kell verni a tojást, míg habos nem lesz és kicsit
ki nem világosodik. Ha ez megvolt, akkor dobd hozzá a tejfölt és
voilà. Kész vagy.
Most vajazd ki a sütőalkalmatosságot. Lehet próbálkozni a
sütőpapírral is, de amennyiben nem kapcsos tortaformával
dolgozol, akkor nem javaslom, elmozdul miközben vacakolsz a tészta
betájolásával.
Vedd ki a hűtőből a tésztát, és borítsd le a nyújtófelületre.
Egyszer-kétszer gyúrd át, hogy homogénebb legyen a színe. Utána
lisztezd meg a nyújtófát (vagy borosüveget vagy az ujjaidat) és
nyújtsd ki. Hogy mekkorára? Megfogod a formádat és ráméred. Ha
körben saccra öt centire túllóg a formán a tészta, akkor jó.
Ha nem, akkor még nyújtsad. Ha nem akar kerek lenni a tészta,
akkor ne ess pánikba, még mindig lehet mozaikozni.
Amúgy 26 cm-es tortaformával olyan ujjnyi vastag tésztát kaptok.
Lisztezd meg egy kicsit a nyújtódat és tekerd fel rá a tésztát,
így oda tudod vinni a sütőformádhoz. Célszerű, hogy az ott
legyen a nyújtóhely mellett. Rakd bele a tésztát. Káromkodj,
mikor az egyik oldalt az aljába került a másikon meg kifolyik.
Most jön az, hogy a kezeddel elrendezgeted. Akkor jó, ha a
tésztának van felfelé pereme. Ha zavar, hogy ez a perem nem
egyenes, akkor egy késsel javítsd meg.
Az alját szurkáld meg azzal a villával, amit nem írtam fel a
szükséges eszközök közé. Nem kell nagyon, csak kicsit. Finoman.
Érzéssel.
Ezek után borítsd bele az áfonyát, küldd rá a trutyit, a
kanállal simogasd el, hogy kábé mindenhol legyen. Nem baj, ha
meglilul a krém.
A nehezén túl vagy, most jön a lutri.
Tedd be az előmelegített sütőbe. Egy órát kell szaunáznia,
addig azt csinálsz, amit akarsz. Olyan 45-50 percnél érdemes
megnézni, és tenni a tetejére egy sütőpapírt, hogy ne piruljon
meg nagyon.
Miután kiszedted (konyharuha/sütőkesztyű használata erősen
javasolt), tedd le hűlni. Ha mozog a teteje, mikor kiveszed, nincs
semmi baj. Az a dolga, hogy egy kicsit folyós legyen. Most még ne
próbálkozz azzal, hogy kiszeded a formából, különben úgy
jársz, mint Tino, és eheted fakanállal. Fogadd meg Berwald bölcs
tanácsát: várd meg, amíg kihűl.
Úgy nagyjából. Azért nem muszáj neki teljesen kihűlni ;D
Gratulálok, sütöttél áfonyás pitét! Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése